vendredi 14 novembre 2008

"Vine, vine primavara!"



Am scris intr-un subiect faptul ca am vazut in parcul Cismigiu, statuia unei femei, pe nume Maica Smara, si ca imi era total necunoscuta… Ei bine, m-am facut mici “cercetari” pe net pentru a aflat cat mai multe informatii (nu ne mai plac bibliotecile)… Nu am aflat multe, se pare ca, pentru altii, “subiectul” acestei “maici” este neinteresat…
Tot ce am reusit sa afla este ca numele ei este de fapt Smaranda Gheorghiu Andronescu, nascuta in 1857 si a murit in 1944.
Se para ca a fost o femeie luptatoare. A fost institutoare, militanta pentru drepturile femeilor, pentru ridicarea poporului prin cultura, prin educatia in familie si in scoala. Fondatoare a sistemului "scolii in aer liber" in Romania, a modernizat conceptia despre instructie si educatie, a reprezentat tara la marile congrese internationale pe teme de educatie, cultura, drepturi cetatenesti. A restaurat monumente istorice, a ridicat scoli, biblioteci, camine culturale, statui, busturi, insemne memoriale peste tot in Romania.
Desi a fost autoare de romane, nuvelem povestiri, piese de teatru, poezii, memorii de calatorie…etc, nu a reusit sa se ridice la nivelul artistic al contemporanilor.
“Maica Smara”, asa a fost poreclita de prietenii ei, Veronica Micle si Mihai Eminescu.
Este autoarea poeziei , care a fost pusa pe note, si a figurat aproape jumatate de secol in manualele scolare pentru ciclul primar, “Vine, vine primavera!”
Aceasta mini informatie luata de pe net, mi-a starnit curioazitatea despre “Maica Smara”… voi incerca sa aflu cat mai multe “detalii” despre ea…

0 ur pinkie thought: